Dezynfekcja- odkażanie

Dezynfekcja – odkażanie

Dezynfekcja (odkażanie) – postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Oferujemy usługi  dezynfekcji :

  • Dezynfekcja pokoi hotelowych
  • Dezynfekcja pościeli
  • Dezynfekcja materacy
  • Dezynfekcja sal gimnastycznych
  • Dezynfekcja klimatyzacji i kanałów wentylacyjnych
  • Dezynfekcja pomieszczeń mieszkalnych
  • Dezynfekcja pomieszczeń biurowych
  • Dezynfekcja sal treningowych
  • Dezynfekcja wózków i koszy sklepowych
  • Dezynfekcja w zakładach przemysłu spożywczego
  • Dezynfekcja komór chłodniczych
  • Dezynfekcja lad chłodniczych
  • Dezynfekcja wiat śmietnikowych (śmietników )
  • Dezynfekcja hal produkcyjnych
  • Dezynfekcja pomieszczeń dla zwierząt
  • Dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich
  • Dezynfekcja w zakładach przemysłu spożywczego
  • Dezynfekcja urządzeń
  • Dezynfekcja przetwórni
  • Dezynfekcja maszyn i sprzętu
  • Dezynfekcja opakowań
  • Dezynfekcja wagonów towarowych
  • Dezynfekcja statków
  • Dezynfekcja samolotów
  • Dezynfekcja pomieszczeń, chłodni i środków transportu
  • Dezynfekcja po zmarłych
  • Zwalczanie chorób zakaźnych
  • Dezynfekcja pomieszczeń po zalaniu fekaliami
  • Dezynfekcja studni

Urządzenia i metody ,które wykorzystujemy do dezynfekcji :

  • myjki wysokociśnieniowe
  • pianownice – pianowanie
  • zamgławianie termiczne – zadymianie
  • zamgławianie elektryczny ULV
  • opryskiwanie ciśnieniowe ręczne
  • generatory ozonu – ozonowanie

Skuteczność dezynfekcji zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to:

  • właściwości użytego środka dezynfekcyjnego,
  • sposób i solidność wykonania zabiegu,
  • właściwości biologiczne drobnoustrojów,
  • warunki środowiskowe w tym mikroklimat.

 Dezynfekcje , które wykonujemy to :

  • dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – stała w codziennym życiu fermy (gospodarstwa),
  • dezynfekcja zapobiegawcza – profilaktyczna – okresowa związana z przemieszczaniem zwierząt w fermie,
  • przygotowaniem pomieszczeń do nowej obsady przez zwierzęta,
  • dezynfekcja wstępna – po potwierdzeniu diagnozy o wystąpienia choroby zakaźnej,
  • dezynfekcja bieżąca (ogniskowa) –podczas występowania choroby zakaźnej,
  • dezynfekcja końcowa – kończąca akcję zwalczania choroby zakaźnej – (przywracająca pomieszczenia , budynki, fermę, gospodarstwo do normalnego użytku.)

Najczęściej dezynfekcje przeprowadzamy płynnymi środkami dezynfekcyjnymi o silnym działaniu bakteriobójczym na wszystkie formy wegetatywne bakterii :

  • Gram-dodatnich
  • Gram-ujemnych; wirusobójczym (wirusy otoczkowane i nieotoczkowane);
  • grzybobójczym
  • prątkobójczym

Preparaty posiadają doskonałe działanie penetrujące jak i lotne co pozwala oprócz powierzchni zdezynfekować powietrze .

Dzięki dezynfekcji można pozbyć się drobnoustrojów a także chorób ,które przez nie są powodowane takich jak :

  • ptasia grypa
  • gruźlica
  • grzybice
  • gronkowcowe zapalenie stawów
  • Bakterie E.Coli
  • zespół rozrodczo- oddechowy (PRRS)
  • wścieklizna biegunka
  • adeno-wirusy
  • bezmleczność poporodowa (MMA)
  • botulizm
  • chlamydiozy
  • cholera
  • choroba Aujeszky’ego
  • choroba Gumboro
  •  choroba Mareka
  • choroba Newcastle’a
  • choroba pęcherzykowa
  • CRD, EVD, , IB, ILT, AE
  • mykoplazmowe zapalenie płuc
  • nosówka
  • ORT, ospa świń, otręt (IBR-PIV)
  • pałeczka ropy błękitnej, parvo-wirusy
  • zapalenie płuc powodowane przez Haemophilus
  • pomór, pryszczyca (FMD)
  • salmonellozy
  • staphylokokoza
  • wirusowe zapalenie żołądka (SMEDI)
  • zapalenie jelit